In Brazilië zijn recent beelden uitgezonden van een hevige schietpartij waarbij de politie vanuit een helikopter het vuur opent op een vluchtende gangster in een favela van Rio de Janeiro. In de video is te zien hoe het voertuig met hoge snelheid door een wijk scheurt en achterna wordt gezeten door de politie in een helikopter. Die schieten met volautomatische machinegeweren op de auto.

De schietpartij zou vorig jaar al hebben plaatsgevonden, maar de beelden zijn nu pas uitgezonden op Braziliaanse televisie. Ondanks al dat vuurwapengeweld wist de vermeende drugsdealer, Marcio Pereira alias ‘De Wiskundige’, toch te ontkomen.

Wat wel zéér opmerkelijk te noemen is, is dat de politie met dit soort wapens schiet in een overbevolkt wijk. Daaruit blijkt maar weer dat de mensen in die wijken minder waard zijn in de ogen van autoriteiten. Denk niet dat ze dit soort acties in het centrum van Rio de Janeiro uit zouden voeren. Maar een dode meer of minder in de sloppenwijken kijkt niemand meer van op.