Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Gemeenten en organisaties roepen Tweede Kamer op tot maatregelen tegen opgevoerde fatbikes

Vandaag hebben ongeveer vijftig gemeenten en meerdere organisaties de Tweede Kamer via een petitie opgeroepen om meer te doen tegen opgevoerde fatbikes. Deze fietsen zorgen volgens hen voor onveilige situaties in het verkeer.

Eerdere oproepen tot actie

Dit is niet de eerste keer dat de overheid wordt gevraagd om maatregelen te nemen tegen het aantal ongelukken, vaak veroorzaakt door jonge bestuurders van opgevoerde fatbikes. VeiligheidNL, een kenniscentrum voor letselpreventie, pleitte eerder voor een verbod op deze elektrische fietsen voor kinderen onder de 16 jaar.

Minimumleeftijd en verenigde oproep

In de petitie verenigen de vijftig grote en kleine gemeenten verspreid over heel Nederland, de Fietsersbond, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, VeiligheidNL en Artsen Voor Veilig Fietsen zich. Ze wijzen erop dat het aantal opgevoerde fatbikes snel toeneemt, terwijl landelijke maatregelen uitblijven.

“Uit recente cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in meer dan de helft van de ongelukken met fatbikes kinderen tussen de 10 en 14 jaar betrokken zijn, waarbij een kwart met hersenletsel op de spoedeisende hulp belandt. Deze cijfers maken duidelijk dat er snel maatregelen moeten komen om kinderen en alle medeweggebruikers te beschermen,” aldus de ondertekenaars.

Huidige en gewenste maatregelen

Eind maart presenteerde demissionair minister Harbers een plan om het opvoeren van elektrische fietsen, waaronder fatbikes, tegen te gaan. Hoewel de ondertekenaars dit een goede eerste stap noemen, vinden ze het niet voldoende. Ze dringen aan op een verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes en het onderzoeken van een minimumleeftijd voor bestuurders. Volgens hen kunnen jonge kinderen de gevaren van het rijden met snelheden van 40 tot 50 kilometer per uur nog niet goed inschatten.