Richard Kuklinski was een ijskoude huurmoordenaar voor de Italiaanse maffia in de Verenigde Staten. Naar eigen zeggen zou hij honderden mensen hebben geliquideerd in opdracht van de maffia.

Het begon allemaal op 11 april 1935 in Jersey City waar de ijskoude moordenaar werd geboren. Hij had niet echt een gelukkige jeugd en werd als kind regelmatig mishandeld. Om zijn tijd te doden en om al het woede dat hij in zich had enigszins kwijt te kunnen vermoorde de kleine Richard al op zéér jonge leeftijd dieren, voornamelijk katten.

Als zestienjarige moest Kuklinski op straat voor zichzelf zorgen. Hij werd een straatvechter waarbij zijn grote postuur zéér van pas kwam, en bij een gelegenheid sloeg hij met een pijp zes man van zich af en bijna dood. Als zeventienjarige pleegde hij zijn eerste echte moord.

Kuklinski beweert samen met gangster Roy Demeo van de New Yorkse Gambino-misdaadfamilie te hebben samengewerkt, hoewel er geen enkele getuige is die zich hem kan herinneren.

Gedurende de volgende dertig jaar bracht Kuklinski veel van zijn, volgens eigen zeggen, ruim 200 slachtoffers om door gebruik van cyaakali. Maar ook gebruikte Kuklinski pistolen, messen, dolken, kruisbogen en eigenlijk alles wat je maar kan verzinnen om mensen te liquideren.

Na alle moorden heeft Kuklinski al zijn vrienden vermoord omdat hij niet meer wist wie hij kon vertrouwen, toen één vriend in de wetenschap gesteld was dat Kuklinski achter hem aan zat heeft hij zijn familie met de dood bedreigd. Kuklinski was razend en schoot de man met een pistool neer. Hij werd met vijf schoten in zijn lichaam in de auto achtergelaten.

Kuklinski’s familie en buren hadden geen idee van zijn bestaan. Iedereen meende dat hij een succesvol zakenman was die goed zorgde voor zijn gezin, en die aardig wat geld in de kas bracht. In 1986 werd hij gearresteerd. Vrijwel de gehele zaak was gebaseerd op de getuigenis van één undercoveragent. In 1998 werd Kuklinski veroordeeld tot twee keer levenslang.

Hij stierf op 70-jarige leeftijd een ogenschijnlijk natuurlijke dood. Echter zou Kuklinski een getuigenis afleggen tegen een kopstuk van de maffia, Sammy ‘The Bull’ Gravano. Kort voor de getuigenis stierf Kuklinski.

Philip Carlo bracht in 2007 het boek The Ice Man: Confessions of a Mafia Contract Killer uit, waarin hij verslag probeert te doen van Kuklinksi’s vermeende misdaden en methodes. De beweringen in dit boek zijn zeer omstreden.

Een van de grotere maffia-kenners van de Verenigde Staten, Jerry Capeci, noemt Kuklinski naar aanleiding van dit boek de Forrest Gump van de georganiseerde misdaad. Kuklinski beweert namelijk deelgenomen te hebben aan zo ongeveer alle belangrijke maffia-executies van de laatste twintig jaar. En dit terwijl er behalve Kuklinski zelf geen enkele getuige is die hem zelfs maar linkt met de maffia, laat staan met de moorden op onder meer Carmine Galante, Paul Castellanno en Jimmy Hoffa zoals hij zelf beweert. Het grootse gedeelte van het boek lijkt ontsproten te zijn aan ofwel de fantasie van Kuklinski, ofwel aan die van Carlo.

Vervolgens regisseerde Ariel Vromen in 2012 een bewerking van het dubbelleven van Richard Kuklinski in de film “Iceman”, met Michael Shannon en Winona Rider in de hoofdrollen.

“The Iceman” draait sinds 6 juni in de bioscoop.