Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Oekraïne stuurt gevangenen naar front om te vechten tegen Rusland na invoering omstreden mobilisatiewet

Een Oekraïens tribunaal heeft woensdag twee gevangenen vrijgelaten om deel te nemen aan de oorlog tegen Rusland. Dit zijn de eerste gevangenen die naar het front vertrekken sinds de nieuwe mobilisatiewet afgelopen zaterdag van kracht werd.

Details van de Vrijlating

De twee gedetineerden, veroordeeld voor diefstal, worden door de gevangenis overgedragen aan de nationale garde van Oekraïne. Ze waren al gekeurd door de militaire dienst en geschikt bevonden voor de strijd. Het tribunaal in Chmelnytsky overweegt momenteel of nog eens 48 gedetineerden naar het front gestuurd kunnen worden.

Inhoud van de Nieuwe Mobilisatiewet

De nieuwe wet is bedoeld om het aantal beschikbare soldaten te vergroten, in een tijd waarin Oekraïne worstelt met een tekort aan mankracht tegenover het Russische leger. Belangrijke bepalingen van de wet zijn onder meer:

  • Verlaging van de minimumleeftijd voor dienstplicht: Deze is verlaagd van 27 naar 25 jaar.
  • Registratieplicht voor mannen van 18 tot 60 jaar: Deze mannen moeten hun gegevens doorgeven aan de krijgsmacht en altijd hun statuspapieren bij zich hebben. Overtreders riskeren een rijverbod.
  • Inzet van veroordeelde gevangenen: Gevangenen kunnen hun straf omzetten in militaire dienst. Dit geldt echter niet voor de zwaarste misdadigers, zoals mensen veroordeeld voor meerdere moorden, seksuele misdrijven, corruptie of aanslagen op de nationale veiligheid.

Huidige Situatie en Achtergrond

Het Oekraïense leger staat onder grote druk door de numerieke superioriteit van de Russische strijdkrachten, die op sommige plaatsen tot zeven keer meer soldaten kunnen inzetten. Het tekort aan soldaten heeft ertoe geleid dat Rusland recentelijk terreinwinst heeft geboekt in Oost-Oekraïne, waar meerdere dorpen zijn ingenomen.

Sinds de invoering van de wet hebben zich al drieduizend veroordeelden aangemeld om te vechten. Deze maatregel wordt gezien als een noodzakelijke stap om de frontlinies te versterken en verdere Russische opmars te voorkomen.

De mobilisatiewet heeft echter ook controverse opgeroepen, zowel binnen als buiten Oekraïne, vanwege de inzet van gevangenen en de strenge controlemaatregelen die de burgerbevolking treffen. Toch benadrukt de Oekraïense regering de urgentie en noodzaak van deze maatregelen in het licht van de huidige militaire situatie.