De Bovenregionale recherche Zuid-Nederland heeft een onderzoek ingesteld naar een reeks plof/ramkraken. Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een ramkraak bij Fair Play in Kerkrade. Tevens verdenkt de recherche de daders van die ramkraak van twee pogingen tot een plofkraak van een pinautomaat in Epen en in Koningsbosch.

Alle delicten zijn gepleegd in november 2012. Op camerabeelden is te zien dat er bij elke kraak meerdere daders betrokken zijn. De daders maakten bij elke ‘klus’ gebruik van gestolen voertuigen. Opvallend detail is dat alle voertuigen zijn gestolen in Brunssum.

De daders gingen telkens professioneel en met grof geweld te werk en schuwden dan ook niet om geweld te gebruiken tegen de politie. Tijdens de plofkraak in Epen werd er door de politie meerdere malen geschoten. Daarop vluchtten de daders weg in een gereedstaande auto.

Bij de ‘klus’ in Kerkrade werd de pui van Fair Play eruit geramd waarna ze enkele geldautomaten buit maakten. De auto waarmee de pui werd geramd, is direct ter plaatse achtergelaten en in brand gestoken. Ook deze auto bleek te zijn gestolen.

Op dinsdag 16 april besteedde het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de poging plofkraak in Koningsbosch. Na de uitzending kwamen enkele tips binnen. Eén tip is mogelijk bruikbaar en wordt nader onderzocht. De politie vermoedt dat alle delicten zijn gepleegd door één en dezelfde dadergroep.

Bron: Politie