XTC pil Maccie
© Crime-Nieuws.nl

Stijging dumpingen afval uit drugslabs in Noord-Nederland

Noord-Nederland – Het aantal drugsdumpingen in Noord-Nederland is in 2023 aanzienlijk gestegen. In de provincies Friesland, Groningen en Drenthe werden in totaal 9 dumpingen van drugsafval geregistreerd, een forse toename ten opzichte van de 4 dumpingen in 2022.

Verdeling per Provincie

In Friesland werden 3 dumpingen ontdekt, in Groningen 5 en in Drenthe 1. De locaties waar het afval werd aangetroffen zijn Dokkum, Surhuisterveen, Ingwierrum, Groningen (2x), Huizinge, Middelstum, Zuurdijk en Zuidwolde.

Landelijke Toename

Landelijk gezien nam het aantal drugsdumpingen ook toe, met in totaal 191 dumpingen in 2023, een stijging van 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit gaat hand in hand met een stijging in het aantal ontdekte productielocaties, waar criminele organisaties vaak grote hoeveelheden afval achterlaten.

Productielocaties

In Noord-Nederland werden in 2023 tien productielocaties van drugs ontmanteld, vier minder dan in 2022. Deze locaties waren betrokken bij de productie van synthetische drugs, heroïne of cocaïne. In Friesland werden geen labs gevonden, in Groningen vier en in Drenthe zes.

Opslaglocaties

Het aantal opslaglocaties in Noord-Nederland steeg van 2 in 2022 naar 6 in 2023. Deze locaties bevatten vaak hardware en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs.

Indicatoren van Drugsdumping

Een drugsdumping wordt geïdentificeerd door indicatoren zoals een bruine drijflaag op vloeistoffen, sterke chemische geuren, en dode vegetatie rondom de dumping. Vaten en jerrycans kunnen worden gedumpt op landwegen, in de natuur, of in oppervlaktewater, wat leidt tot ernstige milieuschade.

Onderzoek en Opsporing

De politie voert grondig onderzoek uit naar deze dumpingen, waarbij ze sporen analyseren, camerabeelden controleren en forensisch onderzoek verrichten. Het team Milieu van de politie richt zich op het strafrechtelijk onderzoek naar de daders, in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven die uitgerust zijn om het gevaarlijke afval op te ruimen.

Gevaren en Opruiming

Het gedumpte chemische afval vormt een groot gevaar voor zowel de omgeving als de onderzoekers. Bij lekkages komt de brandweer ter plaatse om de veiligheid van het team Milieu te waarborgen, zodat zij hun werk kunnen doen zonder gezondheidsrisico’s.