© Pexels / Pixabay

Zoon beruchte crimineel en ‘schutter’ vrijgesproken van doodschieten man bij woonwagenkamp Oss

De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen uit Oss, 28 en 30 jaar oud, vrijgesproken van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in juni 2018.

Er is onvoldoende bewijs om vast te stellen wie de daadwerkelijke schutter was. Eén van de vrijgesproken mannen is de zoon van de beruchte crimineel Martien R., bekend als de ‘Godfather van Oss’.

Achtergrond van de Schietpartij

Op de vroege ochtend van 4 juni 2018 kwamen er meldingen binnen bij de politie over een schietpartij aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Ter plaatse troffen agenten een neergeschoten man aan op een grasveld. Pogingen van ambulancepersoneel om het slachtoffer te reanimeren, bleken tevergeefs.

Drie dagen later meldde de 28-jarige verdachte zich bij de politie en gaf schoorvoetend toe dat hij het slachtoffer had neergeschoten. Dit gebeurde na een moeizaam verhoor waarin hij slechts met een hoofdknik bevestigde.

Onzekerheid over de Werkelijke Schutter

De 28-jarige verdachte was de avond voor de schietpartij aanwezig bij een feest in zalencentrum De Merx in Berghem. Op camerabeelden is te zien dat hij samen met de 30-jarige verdachte en diens vriendin rond half 1 ’s nachts vertrok. Onderweg zou een ruzie zijn ontstaan met het slachtoffer, die leidde tot de schietpartij.

Volgens de 28-jarige verdachte raakte hij in gevecht met het slachtoffer, die een vuurwapen trok. Hierop zou hijzelf ook een vuurwapen hebben getrokken en geschoten. Echter, tijdens het onderzoek ontstond het vermoeden dat niet hij, maar de 30-jarige verdachte de daadwerkelijke schutter was.

Gebrek aan Direct Bewijs

De rechtbank kon niet vaststellen dat de 28-jarige verdachte het slachtoffer heeft doodgeschoten, ondanks dat er schotresten op zijn kleding werden gevonden. Deze schotresten bewijzen slechts dat hij in de nabijheid van de schutter stond.

Voor de 30-jarige verdachte geldt hetzelfde gebrek aan direct bewijs. Er werden geen vingerafdrukken of DNA-sporen van hem op het wapen aangetroffen, en getuigen wezen hem niet aan als de schutter. Bovendien lieten de afgeluisterde gesprekken en camerabeelden ruimte voor meerdere interpretaties.

Vrijspraak en Veroordeling voor Mishandeling

Gezien het gebrek aan voldoende zekerheid over wie de daadwerkelijke schutter was, sprak de rechtbank beide verdachten vrij van de beschuldiging van moord. De rechtbank betreurde het dat het onderzoek niet leidde tot volledige duidelijkheid over de dood van het slachtoffer, wat voor de nabestaanden een onbevredigende uitkomst is.

De 28-jarige verdachte werd echter wel veroordeeld voor de ruzie en mishandeling van het slachtoffer voorafgaand aan de schietpartij. Hiervoor kreeg hij een gevangenisstraf van 15 dagen opgelegd.

De rechtbank benadrukte dat het rookgordijn dat door de verdachte werd opgeworpen, het ontdekken van de waarheid bemoeilijkte en dat de schutter hierdoor een straf ontloopt.