Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

10 jaar cel en tbs geëist tegen vrouw voor zeer gewelddadige ‘pedojacht’ in Enschede

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 10 jaar cel en tbs geëist tegen een vrouw voor een zeer gewelddadige pedojacht.

Volgens de officier van justitie was de 36-jarige vrouw uit Enschede vorig jaar actief geworden in de wereld van het pedohunten. Ze achterhaalde dat het slachtoffer veroordeeld is voor een zedendelict en besloot volgens het OM de man van het leven te beroven. Twee jongens van 16 en 18 jaar wist de vrouw te overtuigen om mee te doen met haar pedojacht.

Op 1 november zijn de drie op bezoek gegaan bij het slachtoffer in Enschede met als smoes een tv te willen kopen. Er vindt daarna een explosie van geweld plaats, aldus de officier van justitie. ‘In zijn eigen woning werd geprobeerd het slachtoffer te vermoorden door hem met knuppels letterlijk de hersenen in te slaan en met een groot mes meerdere keren diep in zijn rug te steken. De koelbloedigheid waarmee door de verdachten over deze plannen werd gesproken en waarmee deze zijn uitgevoerd, is zowel huiveringwekkend als zorgwekkend.’ Als er een getuige aan de deur staat, stoppen de daders met de aanval. Volgens de officier van justitie is dit de redding van het slachtoffer geweest.

Het OM acht een poging tot moord in vereniging wettig en overtuigend bewezen. Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs voor voorbedachte rade en is er sprake van een gezamenlijk optreden van de drie verdachten, waarbij elke verdachte een substantiële bijdrage aan het geheel heeft geleverd.

‘De vrouw en de twee medeverdachten zijn voor eigen rechter gaan spelen. De gevolgen voor het slachtoffer zijn aanzienlijk. De verdachte heeft daarnaast twee jongens in haar bizarre acties betrokken: jongens die toch al een belast verleden hadden en nu wederom aan traumatische gebeurtenissen zijn blootgesteld. Dat moet haar bijzonder zwaar worden aangerekend.”

Volgens deskundigen is de 36-jarige vrouw verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie eist daarom naast een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar ook tbs met dwangverpleging. Deskundigen adviseren om het jeugdstrafrecht toe te passen bij de 18-jarige. De officier neemt dit advies over. Zij eist daarom tegen de 18-jarige jongen een gevangenisstraf van 20 maanden in een justitiële jeugdinrichting. Ook eist ze oplegging van een PIJ-maatregel (‘jeugd-tbs’). De zaak tegen de 16-jarige jongen wordt op een later moment achter gesloten deuren behandeld.