Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op donderdag 22 augustus een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen een 53-jarige Albanese Griek die ervan wordt beschuldigd leiding te hebben gegeven aan een Nederlands koeriersnetwerk.
Dit netwerk was betrokken bij het verplaatsen van bijna een half miljard euro aan contant geld voor criminelen. De verdachte werd in mei 2023 opgepakt in Griekenland en daarna aan Nederland uitgeleverd.
Opsporing via ANOM Chatberichten
De Taskforce Underground Banking (TF-UB) kwam de verdachte op het spoor via chatberichten van het communicatieplatform ANOM, die door de FBI werden gedeeld met de Nederlandse autoriteiten. Deze berichten onthulden dat tussen juni 2020 en maart 2021 dagelijks enorme hoeveelheden contant geld werden verplaatst in Nederland. Het geld werd via zogenaamde ‘picks & kicks’ overgedragen op openbare plaatsen, zoals door de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) van de politie werd ontdekt.
Koeriersnetwerk met Miljoenen aan Contant Geld
Het netwerk opereerde als een goed geoliede machine met twee primaire locaties, aangeduid als ‘kantoor Den Haag’ en ‘kantoor Amsterdam’, waar het criminele geld werd geteld en herverdeeld. Acht Nederlandse leden van dit netwerk zijn eerder dit jaar al veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In een periode van acht maanden werd in totaal € 493.961.220 verplaatst.
‘Volledig Amoreel’ Gedrag van de Verdachte
De verdachte, die vanuit Athene het netwerk aanstuurde, communiceerde dagelijks met het Nederlandse team via ANOM en Sky-ECC over de financiële balans en commissies. Hij hield nauwkeurig de administratie bij en besprak ook de handel in drugs. Tijdens de rechtszaak in Rotterdam beschreef de officier van justitie zijn gedrag als ‘volledig amoreel’ en benadrukte dat de verdachte enkel vanuit financiële motieven handelde, zonder zich te bekommeren om de gevolgen van zijn acties.
Crimineel Ondergronds Bankieren: Een Wereldwijd Probleem
Het ondergronds verplaatsen van misdaadgeld is essentieel voor de internationale georganiseerde misdaad. Via netwerken van ondergrondse bankiers en brokers worden enorme sommen geld verplaatst of omgezet in cryptovaluta, zonder fysieke grensoverschrijding. Dit geld, voornamelijk afkomstig uit de drugshandel, wordt gebruikt voor verdere criminele activiteiten of investeringen.
Focus van OM en Politie op Bestrijding van Ondergrondse Bankiers
De aanpak van crimineel ondergronds bankieren is een prioriteit voor het OM en de politie. De Landelijke Eenheid van de politie en het Landelijk Parket hebben binnen de TF-UB een strategie ontwikkeld om de meest ondermijnende internationaal opererende netwerken van ondergrondse bankiers en valutabrokers aan te pakken en te ontmantelen.
Met de rechtszaak tegen de Albanese Griek hoopt het OM een duidelijk signaal af te geven dat deze vorm van georganiseerde misdaad hard wordt aangepakt. De uitspraak wordt binnenkort verwacht.