10 jaar cel voor ‘Jumbo afperser’ na dreigen met explosieven voor 2000 bitcoins

De Hoge Raad heeft de gevangenisstraf van tien jaar voor de man die bekend is gaan staan als de ‘Jumbo afperser’ bevestigd.

In 2015 werd begin mei een pakketje aangetroffen bij een filiaal van de Jumbo in Groningen. In de periode daarna ging er een explosief af in een filiaal van de supermarktketen in Groningen en werd er een dreigmail verstuurd. Een Jumbo in Zwolle ontving een verjaardagskaart met een explosieve stof erin.

De ‘Jumbo afperser’ eiste 2000 bitcoins, destijds rond de 400.000 euro waard, van de supermarktketen. De politie stelde een uitgebreid onderzoek in wat leidde tot een aanhouding. Een kookwekker van de Blokker die gebruikt werd voor één van de explosieven leidde uiteindelijk naar Alex O. en de arrestatie.

Op 9 oktober 2015 werd O. opgepakt terwijl hij thuis achter zijn computer zat. Zijn DNA werd ook aangetroffen op een postzegel die op een van de dreigbrieven zat. In 2016 kreeg hij in hoger beroep tien jaar gevangenisstraf. Hierop ging O. in cassatie maar de Hoge Raad heeft zijn straf nu bevestigd.