Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

10 jaar geëist voor doodschieten Lauranio Bronne en dumpen lichaam in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien jaar cel geëist voor het doodschieten van Lauranio Bronne en het wegmaken van zijn lichaam.

Een voorbijganger trof op 12 maart 2021 een lichaam aan in een sloot aan de Nico Broekhuysenweg in Nieuw-West. De politie kwam ter plaatse en stelde een onderzoek in. Het slachtoffer bleek de 22-jarige Lauranio Bronne uit Assendelft te zijn. De man was, zo bleek uit het onderzoek, elders doodgeschoten. Er kwamen drie verdachten in beeld die door de politie zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. Het gaat om de 29-jarige hoofdverdachte, een inmiddels 21-jarige man uit Krommenie en een 22-jarige man uit Assendelft.

Er zou sprake zijn geweest van een conflict tussen de 29-jarige man en Bronne. De twee besloten het uit te praten achterin een busje terwijl de andere twee vrienden buiten aan het wachten waren. Op een gegeven moment klonk er er een schot. De hoofdverdachte zegt Bronne per ongeluk door zijn mond te hebben geschoten. Het slachtoffer is komen te overlijden en zijn lichaam werd vervolgens gedumpt in Amsterdam.

De officier van justitie gaat niet mee met de verklaring van de hoofdverdachte dat een ongeluk was en dat hij niet wist dat het wapen geladen was. De hoofdverdachte heeft pas ruim nadat het einddossier compleet was een inhoudelijke verklaring afgelegd. Daardoor, zo zei de officier vanmiddag op zitting, had hij dus uitgebreid de tijd om zijn verklaring af te stemmen op het dossier en op de verklaringen van de medeverdachten.

De officier van justitie in Amsterdam heeft tegen de schutter zonder vaste woon- of verblijfplaats tien jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist op verdenking van doodslag en het wegmaken van het lichaam van het slachtoffer. De twee andere mannen hoorden een celstraf van 18 maanden eisen voor het helpen bij het wegmaken van het lichaam.