De rechtbank heeft een man veroordeeld tot tien jaar cel voor het voorbereiden van een aanslag op politicus Geert Wilders.

De 27-jarige Junaid I. is schuldig bevonden aan het voorbereiden van een terroristische aanslag. De opgelegde gevangenisstraf is flink hoger dan geëist door het Openbaar Ministerie (OM). De officier van justitie had tegen I. zes jaar gevangenisstraf geëist.

De man reist op 25 augustus 2018 vanuit Parijs naar Nederland. In die periode is er in de moslimgemeenschap wereldwijd commotie over een door Wilders uitgeschreven cartoonwedstrijd, met als onderwerp de profeet Mohammed. Verdachte verblijft na zijn komst naar Nederland in Den Haag, onder meer rondom het Binnenhof. Op 28 augustus wordt hij op het station aangehouden, nadat de politie is getipt over een video die hij online had geplaatst. Die is door 153.000 personen gezien en 14.000 keer gedeeld.

In de video geeft de verdachte aan dat hij voorbereidingen heeft getroffen om Geert Wilders te doden en dat hij daartoe naar Nederland is gereisd. Hij is inmiddels vlak bij het parlement, zo vertelt hij. ‘Mijn vijand op dit moment, mijn doelwit is alleen die onbeschaafde,’ zegt hij vervolgens. ‘Ik zal alleen terugkeren als ik geslaagd ben in mijn missie.’ Aldus het Openbaar Ministerie.

Sinds de aanhouding claimt I. dat hij alleen naar Nederland is gekomen om te demonstreren tegen de leider van de PVV. Naar eigen zeggen wilde hij geld inzamelen om een demonstratie tekunnen organiseren. Op deze wijze wilde de verdachte de geplande cartoonwedstrijd tegenhouden.