10 miljoen uitgeloofd voor gouden tip die leidt naar ransomware hackersgroep DarkSide

De Amerikaanse autoriteiten hebben 10 miljoen uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar leden van hackersgroep DarkSide.

Het gaat om een maximale beloning van 10 miljoen dollar voor de gouden tip die leidt tot de opsporing of aanhouding van de hackers. Daarnaast is er maximaal 5 miljoen uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van elk land of individu die heeft meegewerkt aan het verspreiden van ransomware van hackersgroep DarkSide.

De hackers worden verantwoordelijk gehouden voor het verspreiden van ransomware die de systemen van Colonial Pipeline in mei van dit jaar wist over te nemen. Door de aanval was het bedrijf genoodzaakt om de oliekraan tijdelijk dicht te draaien. Dit had grote gevolgen voor de levering van benzine aan voornamelijk de oostkust van de Verenigde Staten.

De beloning wordt uitgeloofd in het kader van het Transnational Organized Crime Rewards Program (TOCRP) van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 1986 zijn volgens een woordvoerder meer dan 75 transnationale criminelen en belangrijke drugshandelaren hierdoor voor het gerecht gebracht. Het ministerie heeft tot nu toe meer dan 135 miljoen dollar aan beloningen uitbetaald aan tipgevers.