100 miljoen euro beslag gelegd in onderzoek online illegaal gokken op Nederlandse markt en witwassen

De FIOD heeft voor 100 miljoen euro beslag gelegd in een onderzoek naar illegaal gokken en witwassen.

Het gaat om een onderzoek naar verdachten die met het illegaal aanbieden van online kansspelen op de Nederlandse markt ruim 250 miljoen euro zouden hebben verdiend en witgewassen volgens het onderzoeksteam. Zowel in Nederland als in het buitenland is beslag gelegd voor ruim 100 miljoen euro op onder andere kunst, woningen, bankrekeningen, sieraden, auto’s, boten en beleggingen.

Bij de actie zijn twee woningen en een bedrijfspand doorzocht in Nederland. Daarnaast zijn doorzoekingen verricht in België, Luxemburg, Zweden, Malta, Curacao, Oostenrijk en Zwitserland. Vijf mannen (66, 56, 52, 51, 51) en een vrouw (45) worden verdacht van overtreding van de wet op de Kansspelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie .

De verdachten boden vermoedelijk online casino kansspelen aan op de Nederlandse markt. De wetgeving in Nederland staat niet toe om online kansspelen in Nederland aan te bieden. Er wordt namelijk in Nederland tot op dit moment geen vergunning verleend voor het online aanbieden van kansspelen op de Nederlandse markt. Daardoor werd volgens de FIOD een uitvlucht gezocht naar een buitenlandse structuur, waarmee de verdachten probeerden buiten bereik van de Nederlandse overheid en belastingdienst te blijven.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Meer aanhoudingen voor het online aanbieden van gokspellen en witwassen worden niet uitgesloten.