Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

11 jaar cel in hoger beroep voor aanslag met busje op gebouw De Telegraaf in Amsterdam

Het gerechtshof heeft een verdachte 11 jaar cel opgelegd voor een aanslag met een busje op het gebouw van De Telegraaf in Amsterdam.

De verdachte, Bilal el H., kreeg eerder van de rechtbank een gevangenisstraf van 10 jaar voor zijn rol. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep en eiste 12 jaar cel bij het gerechtshof. El H. is wederom schuldig bevonden en heeft een hogere straf opgelegd gekregen, namelijk 11 jaar.

Midden in de nacht van 26 juni 2018 reed een Volkswagen Caddy bestelbusje het gebouw van de Telegraaf-redactie in Amsterdam binnen. Vervolgens werd het voertuig door de dader in brand gestoken en volgde er een explosie. Hierbij raakte een deel van het pand zwaar beschadigd. De dader vluchtte in een Audi, die later uitgebrand werd teruggevonden.

Het OM stelt dat de verdachte, een 29-jarige Amsterdammer, de gebruikte Caddy heeft gestolen. Ook is hij verantwoordelijk voor de inzet van een tweede vluchtauto die nacht en de brandstichting in de als vluchtauto gebruikte Audi. Hij wordt door het OM gezien als de spil bij de uitvoering van de aanslag. Volgens het OM is hij daarom ook als medepleger schuldig aan de brandstichting, het teweeg brengen van een ontploffing en het beschadigen van het Telegraafgebouw.

De man kwam in beeld tijdens een onderzoek naar gestolen voertuigen. Hij wordt door het OM gezien als de leider van een organisatie die zich bezighield met het stelen en helen van auto’s die vervolgens werden gebruikt voor criminele praktijken. Sommige  gestolen auto’s werden geleverd met jerrycans met brandbare (vloei)stoffen en een aansteker om de voertuigen na gebruik in brand te steken. De Amsterdammer stond naast de aanslag op De Telegraaf ook voor deze feiten terecht.

‘In een democratische, vrije samenleving is de persvrijheid een groot goed. Deze brute aanslag heeft voor iedereen voelbaar een schok in de samenleving veroorzaakt. De samenleving reageerde dan ook begrijpelijkerwijs verontwaardigd. Een klap in het gezicht van de vrije pers. Het is verdachte zwaar aan te rekenen dat hij zich hiervoor heeft geleend en daardoor een belangrijke rol heeft gespeeld bij die poging om de persvrijheid aan te tasten.‘ Aldus de advocaat-generaal.