© US Army via Wikimedia Commons

11,5 jaar cel voor doodschieten klant in Haarlem om bolletje cocaïne van 20 euro

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 11,5 jaar cel voor het doodschieten van Burak Arslan om een bolletje cocaïne in Haarlem.

Op 22 januari werd rond 21.00 uur een gewonde man op straat vlakbij de Jopenkerk aangetroffen. Het slachtoffer bleek een schotwond in zijn buik te hebben en is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is de man bezweken aan zijn verwondingen en overleden.

Volgens de schutter was er sprake van zelfverdediging, noodweer. De man had die dag en afspraak met Arslan voor het afnemen van een kleine hoeveelheid drugs. Het ging niet zoals gepland en de dealer werd vastgepakt door het latere slachtoffer. De rechtbank gaat ervan uit dat Arslan de verdachte wilde beroven van zijn drugs. De dealer raakte naar eigen zeggen in paniek en schoot op zijn belager. Het gericht schieten met een doorgeladen vuurwapen staat niet in een redelijke verhouding tot een belaging met de blote handen. Daarbij speelt mee dat het maar om een bolletje cocaïne van 20 euro ging, aldus de rechtbank.

De rechtbank gaat er vanuit dat de 26-jarige verdachte opzet in voorwaardelijke zin op de dood van het slachtoffer heeft gehad. Wanneer je tijdens een handgemeen een doorgeladen pistool richt op iemand die zich op een armlengte afstand bevindt, is er een hele grote kans dat die afgevuurde kogel dodelijk letsel veroorzaakt. De rechtbank vindt ook dat de verdachte die kans bewust heeft aanvaard. Door het doorgeladen wapen te richten en de trekker over te halen kan het niet anders dan dat je bewust hebt geschoten en dus ook bewust de aanmerkelijke kans op dodelijk letsel hebt aanvaard.

De rechtbank vindt het een zeer ernstig feit. Het meest fundamentele recht van iemand, het recht op leven, is hem door de verdachte ontnomen. Zijn dood laat diepe sporen na in het leven van de nabestaanden, onder meer van zijn ouders, broer en 12-jarige dochter. De rechtbank heeft de man een celstraf van 11,5 jaar opgelegd. Daarnaast moet hij 42.000 euro begrafeniskostenen 50.000 euro schadevergoeding betalen aan het dochtertje en broer van het slachtoffer.