© Crime-Nieuws.nl

11,5 jaar geëist tegen ‘sleutelfiguur haven Vlissingen’ inzake grootschalige handel blokken cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 11,5 jaar cel geëist tegen een man die gezien wordt als sleutelfiguur in de haven van Vlissingen en grootschalige handel in cocaïne.

De 47-jarige man uit Zevenbergschen Hoek zou betrokken zijn geweest bij het voorbereiden, plannen en organiseren van grote cocaïnetransporten. Volgens het OM speelde hij een cruciale rol in de haven van Vlissingen. Op 14 september 2020 kwam de politie in actie en werd de verdachte aangehouden op verdenking van de invoer van cocaïne en witwassen. De arrestatie volgde na een uitgebreid onderzoek, waarbij de politie onder meer de beschikking had gekregen over gekraakte pgp chatberichten. De verdachte voerde gesprekken met bijvoorbeeld de gebruikers van de chatnamen ‘Gehaktbal’ en ‘Ouwe Belg’, waarbij gesproken zou zijn over de invoer van blokken cocaïne uit Zuid-Amerika.

Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat de man bij zeker vier drugstransporten betrokken is geweest. Het gaat om hoeveelheden van tussen de 60 en 812 kilogram. Meestal werden bananen gebruikt als deklading. Naast het organiseren van de drugstransporten zou de man ook grote sommen geld en een boot hebben witgewassen.

De verdachte zou de haven van Vlissingen op zijn duimpje kennen en speelde als soort makelaar een cruciale rol, aldus de officier. Hij was degene die de doorvoer van cocaïne kon regelen door de contacten die hij had met medewerkers in de haven. ‘Op die manier betrok hij personen uit de bovenwereld bij cocaïnehandel en dat valt hem in strafverzwarende zin aan te rekenen, zo motiveerde de officier van justitie op zitting.

In de zaak tegen de man uit Vlissingen werd een undercoveragent ingezet. In april 2021 maakte deze politieman een einde aan zijn leven. De agent kreeg onder meer een intieme relatie met de partner van de verdachte. Daarnaast bouwde hij een emotionele band op met zijn minderjarige zoon. Tegen de man is 11,5 jaar cel en de verbeurdverklaring van een boot en een contant geledbedrag van 182.000 euro geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.