12 jaar cel geëist tegen voortvluchtige Surinaamse ex-minister van Financiën

De Surinaamse justitie heeft 12 jaar cel geëist tegen de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, inzake corruptie, witwassen en overtreding van de bankwet.

Naast de gevangenisstraf eiste de aanklager ook nog een boete van 500.000 Surinaamse dollars of een extra jaar cel. De eis is gebaseerd op een verklaring van oud-vicepresident Ashwin Adhin. Volgens hem heeft Hoefdraad in juni 2019 namens de staat panden verkocht zonder dat hij daar toestemming voor had. De uiteindelijk toestemming van ex-president Desi Bouterse en de ministerraad kwam uiteindelijk pas na de verkoop.

De zaak van Hoefdraad is gelinkt aan een zaak rond de Centrale Bank van Suriname. Daarbij zijn nog meer prominente verdachten betrokken, zoals de vorige president van de Centrale Bank Robert van Trikt, de directeur van de Surinaamse Postspaarbank Ginmardo Kromosoeto en een aantal medewerkers van de Centrale Bank.

Volgens de officier van justitie had Hoefdraad met alle verdachten contact en speelde ieder zijn eigen rol. Momenteel is alleen tegen de voortvluchtige ex-minister een celstraf geëist. Hoefdraad zelf is al meer dan zes maanden niet gesignaleerd in Suriname.