Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

12 jaar cel opgelegd voor oproepen tot liquidatie Geert Wilders in video YouTube

De rechtbank in Den Haag heeft de Pakistaanse oud-cricketspeler Khalid Latif veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. Hij is schuldig bevonden aan een poging tot uitlokking van moord op PVV-leider Wilders, opruiing en bedreiging.

Het is de eerste keer dat een Nederlandse rechter iemand in het buitenland veroordeelt voor het bedreigen van een Nederlandse politicus. Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De 37-jarige Latif woonde de zittingen in het Justitieel Complex Schiphol niet bij. Hij liet zich ook niet vertegenwoordigen door een advocaat. Vermoedelijk is hij in Pakistan. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met dat land.

Latif werd in 2022 in Pakistan aangehouden op verzoek van Nederland. Hij werd ervan verdacht in 2021 een video op YouTube te hebben geplaatst waarin hij oproept tot het vermoorden van Wilders. In de video zei hij dat Wilders een “terrorist” is die moet worden “vermoord”.

De rechtbank vond dat Latif met zijn video een ernstige bedreiging vormde voor Wilders. De rechtbank achtte het ook bewezen dat Latif in Pakistan een oproep tot haat en geweld tegen Wilders heeft gedaan. De verdachte kan nog in beroep tegen de uitspraak.