12 jaar geëist voor doodschieten man in Schijndel na ‘langer lopende afpersing’

Justitie heeft 12 jaar geëist voor het doodschieten van een man in Schijndel vanwege een afpersing.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 12 jaar geeist tegen een 31-jarige man uit Schijndel. De man wordt er van verdachte op 25 april 2018 de 26-jarige Daan Hoefs om het leven te hebben gebracht.

Die bewuste dag werd Hoefs drie keer geraakt door kogels uit het pistool van de verdachte. Het gebeurde allemaal in de Renate Rubinsteinstraat, vlakbij de woning van de verdachte, nadat het slachtoffer bij hem aan de deur was geweest.

De twee hadden een al langer lopende ruzie over geld en de verdachte zou al meerdere keren bedreigd en afgeperst zijn door Hoefs, meldt een woordvoerder. Er werd meerdere keren betaald, maar de afpersing bleef volgens de verdachte doorgaan. Tijdens een confrontatie buiten pakte de verdachte zijn vuurwapen en haalde drie keer de trekker over.

‘Verdachte had de politie kunnen en vooral moeten inschakelen. Hij kon hen Hoefs als het ware op een presenteerblaadje aanbieden. Inclusief een wapen als hij dat bij zich zou hebben. En waarvoor verdachte kennelijk bevreesd was’. Aldus de officier van justitie.

De rechtbank veroordeelde verdachte in eerste aanleg tot moord en legde aan de man een gevangenisstraf van zes jaar op. Het OM meent dat die straf het resultaat is van een moeilijke afweging maar dat de rechtbank met het vonnis onvoldoende uitdrukking heeft gegeven aan hetgeen verdachte te verwijten valt. Het gerechtshof doet binnenkort uitspraak in deze zaak.