Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

12 jaar gevangenisstraf voor doodschieten vader voor ogen 1-jarige dochtertje in Duivendrecht

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van de 34-jarige Seif Ahmed in 2019 in Duivendrecht. Het 1-jarige dochtertje van het slachtoffer zat op de achterbank toen haar vader werd doodgeschoten.

Hoewel de 50-jarige Abdallah M. altijd heeft ontkend zijn vriend te hebben doodgeschoten, oordeelt de rechtbank dat doodslag is bewezen. Daarbij weegt onder meer mee dat een getuige hem heeft zien wegrijden van de plaats delict en dat er minder dan 2,5 minuut is verstreken tussen het moment dat het slachtoffer in bijzijn van de man een telefoongesprek beëindigde en het moment waarop de man de plaats van de schietpartij verliet. Bovendien is zijn DNA gevonden op het wapen waarmee het slachtoffer is gedood. Ook zijn er schotresten op zijn jas en in zijn auto gevonden.

Tussen eind 2020 en begin 2021 zette de politie bijzondere opsporingsmethoden in om de precieze toedracht en het motief in deze zaak te achterhalen. Die maakten vergaande inbreuk op het veiligheidsgevoel van de man en van zijn onschuldige zus. Zij werd achtervolgd en bedreigend benaderd en hij ontving in zijn cel een kaart met daarop dreigende teksten en een foto van de voordeur van het huis van zijn vrouw. De rechtbank oordeelt dat het Openbaar Ministerie daarmee te ver ging. De acties waren niet proportioneel en ook niet het minst ingrijpende middel om informatie te achterhalen. Daarmee is er sprake van onherstelbaar vormverzuim in het vooronderzoek. Daarom is de opgelegde straf iets verminderd.