Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

12 jaar plus TBS voor doden man met 23 messteken op nieuwjaarsnacht 2016

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft twaalf jaar plus TBS opgelegd voor de moord op Jesse van Wieren op nieuwjaarsnacht 2016. Het slachtoffer werd onder meer toegetakeld met een mes en 23 keer gestoken.

De 28-jarige Van Wieren was sinds een cafébezoek in Kloosterburen op 1 januari 2016 vermist. Hij werd enkele dagen later in het Groningse dorp teruggevonden in de tuin van Rhowan P. (28). Van Wieren bleek maar liefst 23 keer met een mes te zijn gestoken.

Volgens het hof staat het vast dat het slachtoffer door P. en diens vriendin Desiree G. in hun woning om het leven is gebracht. G. gaf hem het mes aan en sloeg zelf Van Wieren met een stofzuigerbuis. Voor moord met voorbedachte rade is te weinig bewijs. Zodoende is P. veroordeeld voor doodslag en geen moord.

Vorig jaar kreeg het stel bij de rechtbank in Groningen acht jaar cel plus TBS met dwangverpleging opgelegd. In hoger beroep eiste het OM een straf van tien jaar en TBS. Het hof vindt tien haar te weinig en heeft een hogere straf dan geëist opgelegd. Van Wieren is met ‘fors en ongeremd geweld’ om het leven gebracht, aldus de rechter.