12 maanden cel geëist inzake poging aanschaf AK-47 en handgranaten

Tegen een 24-jarige man uit Barendrecht is in hoger beroep een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan zes voorwaardelijk omdat hij verdacht wordt via internet te hebben geprobeerd om wapens en explosieven te kopen. Het ging om onder granaten en een AK-47 machinegeweer.

De Nederlandse autoriteiten worden in augustus 2016 getipt door hun Australische collega’s over een persoon die vanuit Nederland op het darkweb pogingen doet om wapens en explosieven te kopen.

Naar aanleiding van de melding werd een politie informant ingezet die contact zocht met de verdachte. Tijdens deze contacten vraagt de verdachte meerdere malen om een levering van handvuurwapens, een shotgun, munitie, een AK-47 en handgranaten.

Uiteindelijk maakt de informant een afspraak met de verdachte om de gevraagde goederen af te leveren tegen betaling van 300 euro. Op het moment dat verdachte op de afgesproken plaats verschijnt wordt hij aangehouden.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde de Barendrechter in januari 2017 conform eis van de officier van justitie tot een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De verdachte ging in hoger beroep.