12 maanden jeugddetentie voor ernstige bedreigingen schrijfster Lale Gül

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie voor ernstige bedreigingen aan het adres van schrijfster Lale Gül.

Op 10 februari 2021 verscheen de autobiografische roman Ik ga leven van de Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül. In dit boek schrijft zij over haar conservatieve opvoeding en levert ze kritiek op bepaalde Turkse en islamitische tradities. In de weken na de publicatie van het boek werd de schrijfster via social media ernstig bedreigd, meldt een woordvoerder. Na onderzoek kwam de 19-jarige man in beeld en werd aangehouden door de politie.

Via meerdere anonieme accounts op Instagram kreeg de schrijfster allerlei berichten, foto’s en een video toegestuurd. Het ging daarbij onder andere om twee afbeeldingen van vuurwapens begeleid met de tekst ‘S4H’ (Sharia for Holland), een screenshot van de boekcover van Lale Gül begeleid met de tekst ‘Grote plannen met Lale Gul. Wij zijn overal in Amsterdam actief’ en een bericht met de tekst ‘Sharia4holland is aanwezig in Amsterdam we weten hoe je eruit ziet’. Ook ontving ze een filmpje met IS-propaganda.

Na zijn aanhouding bekende de verdachte dat hij de berichten had verstuurd. De rechtbank oordeelt dat hij zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan bedreiging tegen het leven van Gül. De man heeft 12 maanden jeugddetentie, waarvan 5 voorwaardelijk opgelegd gekregen.