Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

12 miljoen euro buitgemaakt bij oplichting Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank)

De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) is opgelicht voor maar liefst 12 miljoen euro.

Dat heeft de bank bekendgemaakt in een persbericht. ‘De bank is het slachtoffer geworden van een opzet waarbij op basis van vervalste documenten een betaling is gedaan’, staat in het vrijgegeven bericht. Wat er precies gebeurd is, heeft de bank in het belang van het onderzoek niet bekendgemaakt. Er is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM).

‘We hebben een interne accountant die onderzoek doet en een externe accountant kijkt naar onze jaarrekening”, zegt een woordvoerder van de bank. “We hebben ook meteen een advocaat ingeschakeld om ons bij te staan. We doen er alles aan om de onderste steen boven te krijgen.’

Het onderzoek naar de grootschalige oplichting is in volle gang. Er zou nog geen dader in beeld zijn. ‘Alle informatie die wij hebben, of die het Openbaar Ministerie boven tafel krijgt, zullen we gebruiken om de dader te ontmantelen en zoveel mogelijk geld terug te krijgen’, aldus een woordvoerder.

De oplichting heeft volgens de bank verder geen grote gevolgen voor de financiële situatie. ’12 miljoen euro is een heel groot bedrag, we vinden het verschrikkelijk. Maar ons eigen vermogen is ongeveer 2 miljard. Als je het daartegen afzet is de impact hiervan niet materieel.’

De NWB Bank is een bank voor de publieke sector. De bank financiert bijvoorbeeld verduurzaming van het openbaar vervoer en de renovatie en versterking van de Afsluitdijk.