Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

12 miljoen euro gepakt bij grote actie tegen drugsbende die cocaïne naar Europa smokkelde

In een internationale actie tegen een drugsbende die partijen cocaïne vanuit Brazilië naar Europa smokkelde, zijn aanhoudingen verricht en is er onder meer beslag gelegd op 12 miljoen euro cash.

Volgens Europol deden verschillende landen mee met de grote politieactie tegen een Braziliaanse drugsbende. Er werden in totaal 45 verdachten aangehouden. De meeste aanhoudingen, 38 personen, werden aangehouden in Brazilië. Verder werden vier in België, twee in Dubai en één in Spanje opgepakt. In totaal kwamen ruim duizend agenten uit Portugal, België, Spanje, Roemenië, Brazilië en Dubai in actie. Ook in Nederland werden twee doorzoekingen verricht.

De bende zou verantwoordelijk zijn voor het smokkelen van minstens 45 ton cocaïne per jaar naar verschillende havens in Europa waarbij binnen een half jaar meer dan 100 miljoen euro winst werd gemaakt, aldus Europol. Tijdens het onderzoek is in totaal 52.000 kilo coke onderschept. Daarnaast deden agenten bijna 180 huiszoekingen en namen onder meer zeventig luxe auto’s en tientallen (37) vliegtuigen in beslag.

In Brazilië legde justitie onder meer beslag op 163 huizen ter waarde van meer dan zo’n 20 miljoen euro. In Spanje zijn twee huizen afgepakt ter waarde van vier miljoen euro en in Portugal twee appartementen ter waarde van circa 2,5 miljoen euro. Ook werd er onder meer beslag gelegd op 12 miljoen euro aan contanten in Portugal. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.