Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

14 jaar cel en tbs geëist voor om het leven brengen Esmee (14) en dumpen lichaam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 14 jaar cel en tbs geëist tegen een 33-jarige man die seksueel contact had met de 14-jarige Esmee die dood werd gevonden.

Op donderdag 30 december 2021 aan het eind van de avond sloeg de familie van Esmee alarm bij de politie. Ze hadden geen contact meer met haar kunnen krijgen sinds ze die middag van huis was gegaan. In haar tablet hadden ze social media berichten gevonden waaruit duidelijk werd dat ze contact had met een volwassen man uit Leiden.

Rond 1.00 uur in de nacht kwam de politie bij de nu 33-jarige verdachte aan de deur. Die pakte net zijn fiets uit de berging en wilde een stukje gaan fietsen omdat hij niet kon slapen. Hij had Esmee die middag nog kort gesproken bij het winkelcentrum, vertelde hij. Op verzoek van de politie stuurde hij nog een berichtje dat ze werd gezocht. De politie is de hele nacht blijven zoeken en belde om 4.00 uur nogmaals bij verdachte aan, maar Esmee was niet bij hem.

De volgende dag werd Esmee gevonden op de Melchior Treublaan. De man verklaarde het meisje al 1,5 jaar te kennen, eerst als begeleider van haar schoolkamp en daarna van de turnvereniging waar hij trainer was. In het laatste jaar was er ook seksueel contact. Dat gebeurde allemaal stiekem, hij wist dat het niet mocht. Toch kapte hij het contact niet af en bleef ook toenadering zoeken.

Uiteindelijk zou de verdachte haar die donderdagavond naar eigen zeggen tijdens het stoeien bij de nek hebben gegrepen. Op een gegeven moment leefde ze niet meer. Hij probeerde sporen te wissen en is met het meisje op zijn rug gaan fietsen. Op de Melchior Treublaan werd het hem te zwaar en heeft hij Esmee tegen een boom gelegd.

Verdachte heeft bekend dat hij het lichaam van Esmee heeft weggevoerd omdat hij in ieder geval hun contact wilde verbergen. Volgens het Openbaar Ministerie staat niet vast dat dit ook de reden was om het meisje te wurgen. Daarvoor is geen duidelijke verklaring gekomen.

Het OM heeft de rechtbank gevraagd om verdachte een gevangenisstraf van veertien jaar op te leggen en daarnaast TBS met dwangverpleging. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.