Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

14 jaar cel voor mislukte liquidatie in Vinkeveen waarbij schutter zelf werd doodgeschoten

De rechtbank heeft 14 jaar cel opgelegd voor een poging tot liquidatie bij The Harbour Club in Vinkeveen. De schutter werd hierbij zelf doodgeschoten.

Op 6 maart van dit jaar vond er een wilde schietpartij plaats op de parkeerplaats van de horecagelegenheid. Uit onderzoek van de politie bleek dat een 21-jarige man uit Lelystad samen met een handlanger naar Vinkeveen is gereden. Daar hebben ze urenlang op het parkeerterrein van The Harbour Club gewacht op hun beoogde doelwit.

Toen de man naar buitenkwam werd het vuur geopend met een automatisch vuurwapen. Het doelwit wordt niet geraakt maar een onschuldige omstander wordt wel getroffen door een kogel. De schutter valt het doelwit vervolgens fysiek aan en slaat hem hard op zijn hoofd met het vuurwapen. Het gaat er wild aan toe en de schutter krijgt dekking van de 21-jarige man in de vluchtauto.

De twee rijden kort weg en op het moment dat de schutter een nieuw wapen in handen heeft, gaat hij opnieuw naar het doelwit toe die op de parkeerplaats ligt. Hangend uit het raam met een automatisch wapen schiet de schutter op het slachtoffer. De beschoten man is ook gewapend en schiet de schutter (die met een wapen uit het raam schoot) in zijn hoofd. De 21-jarige man rijdt vervolgens naar het ziekenhuis maar zijn handlanger is niet meer te redden en komt later die dag te overlijden. Het doelwit van de liquidatie heeft een schedelbasisfractuur en een gebroken been opgelopen, maar overleeft de aanval.

De verdachte is na onderzoek aangehouden en tegen de man is een gevangenisstraf van 16 jaar geëist voor zijn rol als onder meer bestuurder en betrokkenheid bij de voorbereiding. De rechtbank komt tot een lagere straf en heeft 14 jaar opgelegd voor de mislukte liquidatie.