© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

14 jaar geëist tegen voortvluchtige Amsterdammer voor doodschieten man tijdens ripdeal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 14 jaar cel geëist tegen een voortvluchtige Amsterdammer die gezocht wordt voor het doodschieten van een man tijdens een ripdeal in Almere.

Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat op 21 december 2019 een ripdeal plaats gevonden heeft in de woning aan het Stadhuisplein in Almere. Drie mannen zijn nog maar net met de twee verdachten in de woning aangekomen, als er een gevecht uitbreekt waarbij ook meerdere keren wordt geschoten. Een van de aanwezigen, een nog jonge man uit Utrecht, wordt daarbij drie keer geraakt. De verdachten roven vervolgens een rugzak en maken zich uit de voeten.

De twee achtergebleven mannen waarschuwen de hulpdiensten. De neergeschoten man blijkt ondanks hulp echter niet meer te redden. Aan de hand van de verklaringen van de aanwezigen en camerabeelden kan de politie de verdachten identificeren. Ook DNA-sporen in de woning en een door een verdachte verloren document linken de mannen aan het incident. Dit leidde in februari 2020 tot de aanhouding van een 21-jarige man uit Aalsmeer. De 26-jarige verdachte uit Amsterdam wordt nog altijd gezocht. Het gaat om Youssef Ben H. die op de Nationale Opsporingslijst staat. Zijn zaak is bij verstek behandeld.

Beide verdachten worden verdacht van het medeplegen van gekwalificeerde doodslag. Daarnaast is beiden ook poging gekwalificeerde doodslag op een andere in de woning aanwezige man ten laste gelegd. Ook op hem is geprobeerd te schieten. Het lijkt slechts aan geluk te danken dat dit slachtoffer ongedeerd is gebleven. Tot slot zijn de twee mannen ook vervolgd voor het roven van de tas.

Namens de nabestaanden verzocht de officier van justitie de rechtbank om de verdachten te verplichten hen een schadevergoeding van ruim 100.000 euro te betalen. Voor het slachtoffer van de poging doodslag betreft dit een schadevergoeding van 29.000 euro. Tegen beide verdachten is een celstraf van 14 jaar geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.