14 jaar geëist inzake poging moord voor schieten met automatisch vuurwapen op vol café

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 14 jaar celstraf geëist voor een schietpartij met een automatisch vuurwapen bij een café in Hilversum.

De 30-jarige hoofdverdachte wordt behalve voor poging moord ook vervolgd voor drugs- en wapenbezit en witwassen. De schietpartij vond in de nacht van 4 op 5 september 2015 plaats bij een café aan de Havenstraat in Hilversum. Volgens het OM is het een wonder dat niemand gewond is geraakt.

De man wordt ervan verdacht dat hij die avond het café uit werd gezet en weer terug kwam en naar binnen probeerde te gaan met een kapmes. Toen dat niet lukte zou hij weer weg zijn gegaan om later terug te komen met een automatisch vuurwapen. Met een pistoolmitrailleur werd er op een volle café geschoten.

De verdachte heeft volgens de officier van justitie willens en wetens de levens van vele cafébezoekers in gevaar gebracht. Mensen hebben op de grond gelegen om te ontsnappen aan de kogels die verdachte met zijn pistoolmitrailleur op enkele meters afstand afvuurde.

Tegen drie andere mannen werden vandaag celstraffen van 360 dagen tot 36 maanden geëist voor hun betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen. Gisteren hoorden twee andere verdachten al celstraffen van, respectievelijk zes jaar en achttien maanden, tegen zich eisen voor hun rol bij het schietincident.

De politie heeft tijdens de zoektocht naar de voortvluchtige verdachte invallen gedaan in panden in Hilversum en Vinkeveen. De verdachte werd aangetroffen maar ook een wietkwekerij, harddrugs, vuurwapens en contant geld.