14,5 jaar cel voor ruim 120 gevallen misbruik door man die zichzelf online aanbood als oppas

In Duitsland is een man veroordeeld tot 14,5 jaar celstraf voor het misbruiken van oppaskinderen.

Het proces draait om meer dan 120 gevallen van misbruik van kinderen tussen 2005 en 2019. De 45-jarige Marcus R. kwam in contact met zijn slachtoffers door zichzelf online aan te bieden als babysitter. In enkele gevallen legde hij het misbruik ook vast op video.

In december 2021 werd de misbruikende oppas in Wermelskirchen, ongeveer 20 kilometer van Keulen, aangehouden door de politie. R., een IT-expert, zat toen midden in een videovergaderding met collega’s. De politie wilde hem koste wat kost aanhouden op het moment dat hij achter zijn computer zat. Op deze wijze zou de verdachte geen kans krijgen om het apparaat te sluiten en de politie toegang hebben tot belastend materiaal op de harde schijf. Dat bleken erg veel beelden te zijn van kinderen die misbruikt worden.

Tijdens de rechtszaak bleek dat het jongste slachtoffer een meisje van slechts een maand oud was. De verdachte heeft een bekentenis afgelegd en omschreef zijn daden als verwerpelijk. De rechtbank heeft R. een straf van 14,5 jaar opgelegd.