Eén van de ontplofte bombrieven. © Politie

15.000 euro beloning voor gouden tip die leidt naar bitcoin afperser met bombrieven

In het onderzoek naar afpersing met bombrieven bij verschillende bedrijven in Nederland, is een beloning van 15K uitgeloofd voor de gouden tip.

De politie is druk bezig met het onderzoek en heeft in een video beelden gedeeld van één van de ontplofte bombrieven. Tot nu toe zijn van de elf verstuurde bombrieven twee stuks ontbrand. Hierbij zijn geen gewonden gevallen. De recherche heeft antwoord gegeven op enkele vragen die burgers mogelijk zouden kunnen hebben. We hebben een selectie gemaakt van de belangrijkste vragen en antwoorden.

Wat staat er in de afpersingsbrieven?
In de afpersingsbrieven wordt van de geadresseerde bitcoins geëist . Wanneer daar niet aan wordt voldaan, wordt gedreigd met nare gevolgen.

Hoe gevaarlijk zijn de brieven met ontbrandende inhoud?
Gelukkig is er tot dusverre niemand daadwerkelijk gewond geraakt door de brieven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de enveloppen en stelt dat het mogelijk was geweest dat de opener van de envelop serieuze brandwonden zou hebben opgelopen.

Eén van de ontplofte bombrieven. © Politie

Hoe herken ik een enveloppe van de afperser?
De afpersingsbrieven en brieven met ontbrandende inhoud zijn vooralsnog verstuurd in witte enveloppen. De enveloppen zijn gefrankeerd met twee postzegels. Het adreslabel is geprint en de enveloppen worden uit naam van het CIB of een afzender met een fictieve naam verstuurd. In de enveloppe is een duidelijke verdikking voelbaar. Zie ook onderstaande foto’s. Heeft u twijfels over een enveloppe die u heeft ontvangen? Controleer dan de afzender, neem indien mogelijk contact op met de afzender of er een brief is verstuurd. Indien u de situatie niet vertrouwt, kunt u te allen tijde contact zoeken met de politie.

Politie deelt foto van bombrief die verstuurd werd naar meerdere bedrijven
Eén van de verstuurde bombrieven. © Politie

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een verdachte brief heb ontvangen?
Blijf bij twijfel van de enveloppe af en creëer afstand. Maak een inschatting of de enveloppe voldoet aan de bovenstaande kenmerken. Kijk naar de afzender en probeer te achterhalen of de afzender een bestaand bedrijf is en probeer contact te zoeken met de afzender of er daadwerkelijk iets naar u is verzonden. Is dat niet het geval en vertoont het poststuk verdachte kenmerken? Alarmeer dan de politie.