Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

15 jaar cel voor doodschieten man in Ridderkerk die 80 gram cocaïne probeerde te roven

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 15 jaar cel voor het doodschieten van een ripper die 80 gram cocaïne buit probeerde te maken.

Op 17 oktober kwam een 27-jarige man uit Breda naar Ridderkerk voor de overdacht van 80 gram cocaïne. Hij wordt door een bekende gestuurd omdat die de zaak niet helemaal vertrouwt. Een eerdere afspraak met het slachtoffer eindigde namelijk in een ripdeal. De man besluit doelbewust af te spreken bij een drukbezocht winkelcentrum. Hij geeft zijn telefoon mee aan de verdachte en heeft doorlopend contact met hem over hoe de zaken er voor staan. De Bredanaar heeft ook een foto bij zich van het slachtoffer zodat hij kan zien wie er bij de afspraak op komt dagen.

De drugsdeal lijkt in eerste instantie zonder problemen te verlopen. Een bekende van het slachtoffer komt richting de Mercedes van de verdachte en stapt in. Voor de overdracht laat de dealer een wapen zien en geeft aan ‘dat er geen grappen gemaakt moeten worden’. Na een klein rondje wordt de 80 gram cocaïne overhandigd. Vrijwel direct escaleert de situatie en springt de koper snel uit de auto en rent richting een gereedstaande Citroën. De dealer stapt ook uit en gaat achter hem aan.

De verdachte ziet bij de Citroën de man staan van de foto die hij had meegekregen, de eerdere ripper dus, en trekt een vuurwapen. Er worden vervolgens zeker zes schoten afgevuurd. De Oud-Beijerlander, die eerder vetrokken was bij een ripdeal, wordt in zijn borst geraakt en is komen te overlijden. De andere man loopt twee schampschotverwondingen op aan zijn hoofd. Een derde kogel raakt hem in zijn rug.

De verdachte verklaart na zijn aanhouding dat hij uit noodweer zou hebben gehandeld. Het slachtoffer zou een wapen op hem gericht hebben en hebben geroepen ‘ik ga je schieten!’ Daarom kon hij niet anders dan ook zijn pistool te pakken en de trekker overhalen. Volgens justitie blijkt uit onderzoek van de politie dat dit niet erg aannemelijk is. Bij het slachtoffer werd namelijk geen vuurwapen aangetroffen. Ook geluidsopnamen en beelden van beveiligingscamera’s geven een ander beeld.

Tegen de man is door de officier van justitie een gevangenisstraf van 16 jaar geëist voor doodslag. De rechtbank is niet meegegaan in de verklaring van de verdachte dat hij uit noodweer zou hebben gehandeld. De man is schuldig bevonden inzake doodslag en heeft een gevangenisstraf van 15 jaar opgelegd gekregen.