15 jaar celstraf voor poging liquidatie met automatische vuurwapens in Utrecht

De rechtbank Midden-Nederland heeft twee mannen 15 jaar gevangenisstraf opgelegd voor een poging liquidatie in Utrecht, brandstichting en wapenbezit.

Op 11 mei 2017 werd een man onder vuur genomen in de Utrechtse wijk Zuilen. Ondanks een kogelregen wordt de man niet geraakt onder meer omdat het automatische vuurwapen van één van de uitvoerders defect raakt en blokkeert.

De daders slaan vervolgens op de vlucht en steken een auto in brand op een carpoolplaats langs de A12 bij Waarder. De tweede vluchtauto vat per ongeluk ook vlam waardoor de verdachten genoodzaakt waren om te voet de weilanden in te vluchten. Na een uitgebreide zoektocht konden de twee mannen van 30 en 39 jaar oud worden aangehouden.

Volgens de rechtbank hebben de daders volstrekt roekeloos gehandeld en is het een wonder dat de man niet dodelijk werd geraakt. Het slachtoffer zit sinds de liqudiatiepoging ondergedoken en er is een depressie en een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Naast de opgelegde celstraf mogen de verdachten ook geen contact opnemen met het slachtoffer.