Op 12 december 2023 is aan het einde van de ochtend in een geparkeerde auto aan de Deurningerstraat in Enschede het levenloze lichaam van een man aangetroffen. Het slachtoffer, die met een mes in zijn borst was gestoken, overleed aan zijn verwondingen.
Vandaag eist het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van 15 jaar tegen een 39-jarige verdachte uit Enschede, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dodelijke aanval.
Camerabeelden tonen dodelijke aanval
Volgens de officier van justitie is op de camerabeelden het hele incident van begin tot eind vastgelegd, waardoor er geen twijfel bestaat over de schuld van de verdachte. De beelden tonen hoe het slachtoffer eerst bij de woning van de verdachte aanbelt. Vervolgens voeren de twee mannen een ontspannen gesprek op straat. Plotseling haalt de verdachte een groot vleesmes tevoorschijn en steekt tweemaal naar zijn gesprekspartner. De tweede steek is fataal en raakt het slachtoffer in het hart. Het slachtoffer weet nog terug te keren naar zijn auto, maar overlijdt op de bestuurdersstoel.
Koelbloedige moord zonder spijt
Het OM beschrijft de daad als koelbloedig en bruut, en benadrukt de gruwelijkheid van de moord die op klaarlichte dag plaatsvond. “Het slachtoffer greep naar zijn borst met een uitdrukking van ontzetting op zijn gezicht,” aldus de officier van justitie. De verdachte keerde na de steekpartij terug naar zijn woning, waar hij het mes verstopte, van kleding wisselde en vervolgens op de vlucht sloeg naar Amsterdam. Via berichten op zijn telefoon blijkt dat hij probeerde onderdak te vinden bij kennissen, maar uiteindelijk reisde hij terug naar Enschede, waar hij op het treinstation werd aangehouden door de politie.
Geschil over geld leidde tot dodelijke aanval
Uit latere verklaringen en appverkeer blijkt dat er een conflict was tussen de verdachte en het slachtoffer, vermoedelijk over geld dat te maken had met het leggen van een laminaatvloer. Hoewel de verdachte met een mes op zak naar buiten kwam en minutenlang de tijd had om zijn actie te overdenken, kan volgens het OM niet worden bewezen dat er sprake was van voorbedachte rade, wat noodzakelijk is voor een veroordeling voor moord. Daarom wordt doodslag bewezen geacht.
Hogere strafeis na wetswijziging
De officier van justitie benadrukt dat de verdachte geen enkel berouw heeft getoond en in plaats daarvan het slachtoffer, die zich niet meer kan verdedigen, beschuldigt van bedreiging en het mogelijk bezit van een vuurwapen. De verdachte lijkt erop uit te zijn om zijn eigen straf zo veel mogelijk te beperken.
Doodslag is een van de ernstigste misdrijven volgens het Wetboek van Strafrecht. Sinds 1 juli 2023 is de maximale gevangenisstraf voor doodslag verhoogd van 15 naar 25 jaar, mede om het verschil in straffen tussen moord en doodslag te verkleinen. Het OM eist in deze zaak een gevangenisstraf van 15 jaar.