150 aanhoudingen en 26 miljoen aan cash en crypto in beslag bij invallen in onderzoek handel darkweb

Bij een internationale actie zijn 150 personen aangehouden en is voor ruim 26 miljoen euro aan cash en crypto in beslag genomen.

Het gaat om een gecoördineerde internationale operatie waarbij politiediensten uit negen verschillende landen betrokken waren. Bij deze actie zijn ruim € 26,7 miljoen aan contant geld en virtuele valuta, 234 kg drugs en 45 wapens in beslag genomen. De in beslag genomen drugs bestonden uit onder andere 152 kg amfetamine, 27 kg opioïden en meer dan 25.000 xtc-pillen. De invallen en doorzoekingen vonden plaats in Australië, Bulgarije, Frankijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waarbij Europol en Eurojust een coördinerende rol speelden. In Nederland zijn vier verdachten aangehouden en vastgezet.

Operatie Dark HunTOR werd gestart na het offline halen van DarkMarket op 12 januari van dit jaar. DarkMarket was op dat moment de grootste illegale darkweb marktplaats ter wereld. Bij die operatie hebben de Duitse autoriteiten de vermeende beheerder van de marktplaats gearresteerd en de criminele infrastructuur in beslag genomen. Hierdoor kregen rechercheurs wereldwijd de beschikking over een grote hoeveelheid bewijsstukken. Het Europese Cybercrime Centrum van Europol is sindsdien bezig geweest met het achterhalen van de identiteiten van de belangrijkste verdachten.