Machinegeweren gevonden in verborgen ruimte busje in onderzoek 'criminele familie' woonwagenkamp
© Twitter (@politieob)

16 jaar cel geëist tegen vermeende ‘Godfather van Oss’ voor leiden ‘gewetenloze’ criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen de vermeende ‘Godfather van Oss’ Martien R. een gevangenisstraf van 16 jaar geëist voor het leiden van een criminele organisatie.

In de rechtszaak rond Operatie Alfa staan in totaal veertien verdachten voor de rechter. Tijdens het jarenlange onderzoek luisterde de politie duizenden gesprekken af. Daaruit kwam volgens het OM een beeld naar voren van een gewetenloos handelende criminele organisatie, die geweld, corruptie en het aldoor plegen van ernstige strafbare feiten als de gewoonste zaak van de wereld beschouwde, aldus een woordvoerder van justitie. R. wordt gezien als de leider van de criminele organisatie.

R. wordt verdacht van verschillende strafbare feiten en is volgens het OM niet alleen de drijvende kracht achter de organisatie, maar zat bijvoorbeeld ook achter meerdere transporten van cocaïne en de handel in zware vuurwapens. ‘Martien R. is een beroepscrimineel pur sang. Hij kiest er dag in dag uit voor om in georganiseerd verband criminele activiteiten te beramen en te plegen. Hij doet dat doelbewust en weloverwogen. Dat al deze criminele activiteiten ertoe leiden dat hij aan de samenleving grote schade toebrengt, laat hem volstrekt koud.’ Aldus de officieren van justitie.

Bij het bepalen van de strafeis is ook het criminele verleden van R. meegewogen. Hij is eerder veroordeeld voor wapenbezit, drugsdelicten, witwassen en het leiden van een criminele organisatie. ‘Deze straffen hebben hem er niet van weerhouden om zich opnieuw met zware strafbare feiten bezig te houden. Wij zijn ervan overtuigd dat hij, wanneer hij in vrijheid wordt gesteld, doorgaat met het plegen van delicten in georganiseerd verband die de maatschappij op ernstige wijze ontwrichten. De samenleving moet daarom maximaal tegen deze verdachte worden beschermd.’