© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

16 jaar cel voor doodschieten man bij ‘kille en wraakzuchtige actie’ in Nijmegen

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 16 jaar cel voor een ‘kille en wraakzuchtige moord’ op een man in Nijmegen. Het slachtoffer werd met meerdere schoten om het leven gebracht.

Er zou een conflict zijn geweest tussen de 50-jarige verdachte en het slachtoffer. De man zou boos zijn geweest omdat hij naar eigen zeggen zou zijn besodemieterd. De man kon het slachtoffer niet bereiken en daarnaast reageerde hij ook niet op zijn berichten. Op 5 januari 2021 zag de man de auto van het slachtoffer geparkeerd staan bij een flat in Nijmegen. De man liep met zijn vuurwapen de flat in en ging de woning binnen. Er werden eenmaal binnen verschillende schoten gelost op het slachtoffer. Hij overleed ter plekke.

Volgens de verdachte gingen de schoten per ongeluk af. De rechtbank gaat hier niet in mee gelet op diverse getuigenverklaringen en andere bewijsmiddelen, zoals camerabeelden, de 112-melding, onderzoek aan telefoons en tapgesprekken. De rechtbank vindt de verklaring van de getuige die aanwezig was bij het gebeuren geloofwaardig, omdat deze getuige op verschillende momenten dezelfde verklaring aflegde over wat er is gebeurd en zijn verklaring op verschillende onderdelen wordt ondersteund door andere bewijsmiddelen.

De rechtbank vindt bewezen dat de man het slachtoffer met voorbedachte raad om het leven bracht. De man had voor het incident voldoende tijd om zich te beraden om van de schietpartij af te zien. Zo had hij al dagen voor de moord tegen een andere getuige gezegd dat hij het slachtoffer zou doodschieten. De rechtbank neemt de man kwalijk dat hij het slachtoffer hulpeloos achterliet. Hij ging er vandoor, bracht zijn eigen  hond vervolgens bij een kennis onder en sloeg met het geladen wapen op de vlucht. De rechtbank karakteriseert dit handelen als een kille wraakzuchtige actie.