Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

16 jaar geëist tegen ‘adjudant’ aanslagplegers gelinkt aan afpersing fruitbedrijf Hedel om cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 16 jaar gevangenisstraf geëist tegen een ‘adjudant’ van een reeks aanslagen gelinkt aan een fruitbedrijf in Hedel en een partij cocaïne.

Het bedrijf wordt al enige tijd door zware drugscriminelen afgeperst vanwege een lading cocaïne. De directie heeft een boete opgelegd gekregen maar weigert te betalen. De daders hebben vervolgens gedreigd om willekeurige medewerkers te liquideren. Sindsdien zijn er meerdere geweldsincidenten geweest bij panden en woningen gelinkt aan het fruitbedrijf. Het OM verdenkt een 37-jarige man uit Naarden ervan dat hij diverse mannen heeft aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van (ex-) medewerkers van het fruitbedrijf.

Eerder hoorde 22-jarige man uit Bussum een straf van 8 jaar tegen zich eisen. Hij wordt door justitie gezien als soort ‘sergeant’ van de aanslagplegers. Een 21-jarige man uit Hilversum zou de rol van ‘adjudant’ hebben vervuld en stond vandaag voor de rechtbank in Arnhem. ‘Het beeld in de media als zou hij belangrijke contacten hebben met de leider van een machtige internationale drugsbende, kwam de hoofdverdachte daarbij ook goed uit. De uitvoerders zijn ervan uit gegaan dat zij uiteindelijk hun geld wel zouden krijgen. Voor grote drugsbazen is immers geld niet echt het grootste probleem.’ Aldus de officier van justitie. De uitvoerders zouden nooit betaald zijn of wat schamele centen hebben gehad. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.