© crime-nieuws.nl

17 jaar cel geëist tegen ‘Piet Costa’ uit Rotterdam voor witwassen miljoenen en grootschalige drugssmokkel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 17 jaar cel geëist tegen ‘Piet Costa’ uit Rotterdam voor witwassen miljoenen en grootschalige drugssmokkel.

Er staan in totaal negen verdachten terecht op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugssmokkel en het witwassen van crimineel vermogen. Volgens de officier gaat het om de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne. In totaal ruim 1000 kilo in 2015, bijna 4000 kilo in 2016 en nog eens 1200 kilo in 2020. In 2020 zouden de verdachten ook voorbereidingen hebben getroffen voor de smokkel van een partij van 25.000 kilo cocaïne. Dat blijkt uit onderschepte PGP-berichten. Het OM vermoedt dat in de periode van 2015 tot 2020 nog veel grotere hoeveelheden cocaïne door de leden van de organisatie zijn ingevoerd.

De verdachten leefden volgens het OM op zeer grote voet en hadden grote contante geldbedragen voorhanden. De hoofdverdachte, een 50-jarige Rotterdammer, beter bekend als Piet Costa en de Kale, verbleef in luxe woningen in binnen- en buitenland, verplaatste zich in dure auto’s en beschikte over tienduizenden euro’s ‘handgeld’. Hij dronk de duurste cognacs en champagnes, reisde met regelmaat naar het buitenland, waar hij verbleef in dure hotels en zich tegoed deed in exclusieve restaurants. ‘En dat allemaal zonder over enig legaal inkomen te beschikken’, aldus de officieren van justitie.

Naar aanleiding van de onderschepping van 3800 kilo cocaïne in de zomer van 2016 in de haven van Rotterdam, werd er een onderzoek ingesteld. Uit gekraakte berichten van PGP Safe kwam een verdachte in beeld, Piet Costa. Hij had een centrale rol in de invoer en beschikte over corrupte medewerkers in de haven. De politie slaagde hem te identificeren als de gebruiker van verschillende PGP-adressen. Ook de rol van andere verdachten kwam aan het licht dankzij de PGP-data.

De analyse van  PGP Safe-berichten leidde ook tot de verdenking dat de hoofdverdachte betrokken was bij de invoer van meer dan 1015 kilo cocaïne in 2015. Deze partij in een lading ananassap werd tegengehouden in de haven van Antwerpen. De drugscontainer had als eindbestemming Raamsdonksveer. In een ander drugstransport kreeg de politie bewijs uit onderschepte chats van Encrochat. De politie kon een aantal telefoons aan de hoofdverdachte. Met ook pgp-adressen van andere verdachten kon worden gereconstrueerd wie betrokken waren geweest bij de invoer van 1200 kilo cocaïne in Rotterdam in maart 2020. De partij uit Brazilië werd nooit gevonden, maar de verdachten stuurden elkaar PGP-chatberichten over de gangbare prijs per kilo en wisselden foto’s uit van witte blokken waarin stempels van een kroon en een logo van de letter A in een cirkel waren gedrukt.

In 2020 werd de grootschalige drugssmokkel voortgezet blijkt uit chatverkeer. De organisatie zou voorbereidingen hebben getroffen om een enorme partij van 25.000 kilo cocaïne binnen te halen. Naast drugssmokkel staan de verdachten ook terecht voor witwassen. Uit de chats bleek volgens de officier dat het gaat om vele miljoenen euro’s. Via een offshore constructie zou de hoofdverdachte zijn financiën buiten beeld hebben willen houden. Het OM heeft in totaal 60 jaar gevangenisstraf geëist tegen de negen verdachten.