Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

17 jaar cel na eis van levenslang voor om het leven brengen en begraven Andy de Heus

De rechtbank heeft 17 jaar gevangenisstraf opgelegd voor de moord op Andy de Heus. Justitie had levenslang geëist.

De 52-jarige verdachte is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf voor doodslag op Andy de Heus en het begraven van diens lichaam in een clandestien graf. De man is ook veroordeeld voor verboden wapenbezit en het bezit van een hoeveelheid drugs.

De verdachte heeft verklaard dat hij niet van plan was om Andy de Heus te doden. Volgens de verdachte kreeg hij een waas voor ogen tijdens een ruzie met hem over wietkwekerijen. Hoewel er aanwijzingen zijn voor planmatig handelen van de verdachte, heeft de verdachte voor al deze aanwijzingen een uitleg gegeven die niet onaannemelijk is, meldt de rechtbank. Daarnaast kan een zeer belastende getuigenverklaring niet voor het bewijs van voorbedachte raad worden gebruikt, omdat deze teveel onzekerheden bevat. Om deze reden is de rechtbank van oordeel dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is om te kunnen spreken van voorbedachte raad.

De officier van justitie had levenslang geëist tegen de verdachte. Daar is de rechtbank niet in meegegaan. De man heeft de maximale straf voor doodslag, 15 jaar, plus 2 jaar voor het begraven van het lichaam van Andy de Heus, opgelegd gekregen.