179 aanhoudingen in Nederland en het buitenland inzake online drugshandel darkweb

In Nederland en het buitenland zijn bij een grote actie tegen drugshandel op het darkweb 179 aanhoudingen verricht.

De operatie volgt, volgens een woordvoerder van de politie, op het offline halen van Wall Street Market in mei 2019. Op dat moment was het de op een na grootste illegale online marktplaats op het darkweb. De personen die verdacht worden van het runnen van Wall Street Market zijn vorig jaar geïdentificeerd en aangehouden door een internationaal opsporingsteam. Hierbij waren Duitse, Nederlandse en Amerikaanse rechercheurs betrokken. De actie leverde veel informatie op waarmee meerdere verdachten gelinkt konden worden aan accounts op het darkweb.

Het onderzoek leidde uiteindelijk tot de arrestatie van 179 verkopers die zich bezighielden met de handel in illegale goederen in Europa en de Verenigde Staten. De politie nam meer dan 6,5 miljoen dollar aan contant geld en cryptovaluta in beslag genomen. Daarnaast zijn grote hoeveelheden drugs, waaronder amfetamine, wiet, heroïne, cocaïne, MDMA en medicijnen aangetroffen bij de invallen.

De aanhoudingen werden verricht in de Verenigde Staten (121), Duitsland (42), Nederland (8), het Verenigd Koninkrijk (4), Oostenrijk (3), en Zweden (1). Daarnaast lopen er nog onderzoeken om de identiteit van de personen achter darkweb-accounts te achterhalen. Mee aanhoudingen worden niet uitgesloten.