© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

18 jaar cel plus tbs geëist voor doodschieten Bas van Wijk in Amsterdam na ruzie om (nep) Rolex

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 18 jaar plus tbs geëist tegen de man die verdacht wordt van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp.

Het slachtoffer werd op 8 augustus 2020 op een strand bij recreatiegebied de Oeverlanden in Amsterdam neergeschoten. Van Wijk zou de 21-jarige Samir El Y. hebben aangesproken vanwege een mogelijke poging tot diefstal van een horloge van een vriend. De ruzie escaleerde en El Y. schoot Van Wijk neer die ter plekke bezweek aan zijn verwondingen.

De politie kon aan de hand van getuigenverklaringen en na DNA-onderzoek aan een flesje dat blijkens een getuige door de verdachte was gebruikt, de verdachte een aantal dagen na de schietpartij, op 12 augustus, aanhouden. In de auto die de verdachte geregeld gebruikte werden op aanwijzing van de verdachte het gebruikte wapen, patronen en het horloge aangetroffen.

Hoewel de getuigenverklaringen op onderdelen uiteen lopen en niemand precies gehoord heeft waar verdachte en het slachtoffer het over hebben gehad, is het met name de verklaring van de getuige die van het horloge is beroofd zwaarwegend. Onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte verschillende keren heeft geschoten, waarbij ook andere aanwezigen werden bedreigd, aldus de officier van justitie.

Volgens justitie is er onvoldoende bewijs voor moord. El Y. zou geen vooropgezet plan hebben gehad om Van Wijk om het leven te brengen. Wel ziet het OM voldoende bewijs inzake gekwalificeerde doodslag. Volgens de verdachte ging het om een uit de hand gelopen ruzie en droeg hij een vuurwapen omdat hij naar eigen zeggen problemen had met mensen buiten. Kort na zijn aanhouding heeft El Y. bekend twee keer te hebben geschoten op het slachtoffer.

Tegen de man is nu 18 jaar gevangenisstraf plus tbs met dwangverpleging geëist. Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat de kans op gewelddadig gedrag in de toekomst hoog is. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.