Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

18 jaar gevangenisstraf voor schutter dodelijke schietpartij Haags café

Een 42-jarige man is vandaag door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 18 jaar cel voor een schietpartij in een café in de Herenstraat in Den Haag op 11 juli 2015. Daarbij is een man overleden en raakte een andere ernstig gewond.

De verdachte Robertico I., die in 2015 naar Brazilië vluchtte, werd in 2022 aangehouden en overgebracht naar Nederland. Hij werd door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor moord, maar de rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was dat de verdachte van tevoren het plan had om het slachtoffer te doden. De verdachte werd daarom veroordeeld voor doodslag, niet voor moord.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte het slachtoffer meerdere keren heeft beschoten, ook toen het slachtoffer probeerde weg te komen. De verdachte heeft daarna iets tegen het slachtoffer gezegd in het Papiaments en is vervolgens rustig weggelopen.

De rechtbank vindt de celstraf van 18 jaar passend en geboden. De rechtbank weegt daarbij mee dat de verdachte geen openheid van zaken heeft gegeven en dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft de verdachte ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden van het slachtoffer en aan het slachtoffer dat gewond raakte. De verdachte moet drie nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 100.000 euro. De verdachte moet het tweede slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 15.000 euro.