18 locaties Hart van Brabant doorzocht in onderzoek illegale prostitutie

Op 18 en 25 november bezocht het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) van het district Hart van Brabant verschillende locaties in Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Tilburg, Oisterwijk, en Waalwijk.

De controle was gericht op illegale prostitutie en mensenhandel. De resultaten van de twee controledagen zijn als volgt:

  • Sekswerkers gecontroleerd: 32
  • Gevallen van illegale prostitutie: 30
  • Personen aangehouden zonder geldige legitimatie: 2

De meerderheid van de gecontroleerde personen kwam uit Latijns-Amerika, gevolgd door sekswerkers met de Roemeense nationaliteit. Het bleek dat ze naar Nederland kwamen om in het illegale circuit geld te verdienen en vaak slechts enkele dagen op een locatie verbleven om hun werkzaamheden aan te bieden.

In vier hotels constateerden controleurs dat een sekswerker illegaal werkte vanuit een hotelkamer. Daarnaast was er in zes woningen sprake van niet-vergund en dus illegaal sekswerk. De gemeenten overwegen welke bestuurlijke maatregelen kunnen worden genomen.

Verder beschikten meerdere sekswerkers niet over een geldig legitimatiebewijs. Twee personen zijn aangehouden op grond van de Vreemdelingenwet en de Wet ID. Bij een escortcontrole waren er zorgen over mogelijke seksuele uitbuiting, waarbij de identiteit van de vrouw niet kon worden vastgesteld. Het Team Mensenhandel van de politie doet verder onderzoek naar deze zaak.

Daarnaast zijn er diverse andere overtredingen vastgesteld, waaronder brandonveilige situaties in woningen, het onderverhuren van sociale huurwoningen, en personen die op adressen verbleven zonder daar ingeschreven te staan. In een woning is een handelshoeveelheid lachgas in beslag genomen.

De controles vonden plaats naar aanleiding van meldingen uit de buurt en seksadvertenties online. Het doel van de controles is om zicht te krijgen op illegale prostitutie vanuit woningen en/of bedrijfspanden, de netwerken hierachter, en het tegengaan van seksuele uitbuiting en misstanden binnen deze branche. De gemeenten werken samen in het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.