18 maanden gevangenisstraf voor afpersing statiegeld in supermarkt Wageningen

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het afpersen van een supermarkt in Wageningen van statiegeld.

Op 3 augustus 2021 stond de 30-jarige man bij de servicebalie van een supermarkt in zijn woonplaats. Hij vroeg daar om statiegeld van zijn ingeleverde flessen. Omdat de man een winkelverbod had, kreeg hij het statiegeld niet van de supermarkt. De man wilde koste wat kost zijn statiegeld en werd volgens de medewerkers steeds agressiever.

Het winkelpersoneel gaf de man uiteindelijk zijn statiegeld, waarna de man vertrok. Uit de aangiftes bleek dat het agressieve gedrag van de man grote indruk op hen maakte. Zij waren erg geschrokken en bang. Nadat de man was aangehouden, bedreigde hij twee politieagenten en gedroeg zich tegenover hen ook agressief.

Hoewel er geen actuele diagnostiek beschikbaar is, zijn er grote zorgen wat betreft het psychosociaal functioneren van de man. Omdat hij niet meewerkt aan hulpverlening kan de rechtbank geen reclasseringstoezicht opleggen. Er is wel een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd. Dat is conform de eis van de officier van justitie.