© Justitie

20 jaar cel geëist tegen man ontsnapt uit bajes Suriname voor dubbele poging tot liquidatie

Justitie heeft 20 jaar cel geëist tegen de voortvluchtige Gerel P. voor een dubbele poging tot liquidatie.

Op 10 december 2016 troffen voorbijgangers in een weiland bij Noordeloos twee zwaargewonde mannen aan. De slachtoffers blijken meerdere keren te zijn beschoten. De politie stelt direct een groot onderzoek in naar de dubbele poging tot liquidatie. De 37-jarige P. komt hierbij in beeld als mogelijke schutter.

Een paar dagen na de schietpartij vlucht P. naar Suriname. Wanneer zijn vriendin naar het Zuid-Amerikaanse land afreist wordt direct contact gezocht met justitie in Paramaribo. Die houden P. vervolgens aan en hij wordt overgebracht naar de gevangenis in de hoofdstad. Op 17 maart weet hij met geweld uit de gevangenis te ontsnappen. Sindsdien is de verdachte voortvluchtig.

Volgens de officier van justitie is het een wonder dat beide slachtoffers de moordaanslag hebben overleefd. ‘Degene die dit op zijn geweten heeft is nog steeds voortvluchtig, maar het kan niet zo zijn dat hij daardoor niet berecht en bestraft wordt voor deze verschrikkelijke dubbele poging tot moord. Vanwege de ernst van de feiten is een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaar dan ook gepast.’ Aldus de officier tijdens de zitting.

Gerel P. staat sinds juni 2017 op de Nationale Opsporingslijst. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een beloning uitgeloofd van 30.000 euro voor de gouden tip die leidt tot zijn verblijfplaats. Het OM roept iedereen die informatie heeft over Palm nogmaals met klem op zich te melden bij de politie.