Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

20 jaar cel voor schoonfamilie na opdracht geven liquidatie ‘zwembadmoord’ Groningen

De rechtbank heeft de schoonfamilie van een slachtoffer van een liquidatie in Groningen veroordeeld voor het opdracht geven voor de zogenoemde ‘zwembadmoord’.

Het gaat om ex-vriendin Monique H. (43) uit Hollandscheveld, haar broer Marcel H. (40) uit Nieuw-Roden en moeder Jacoba van der L. (61) uit Roden. Zij moeten allen de cel in. Ook krijgt Johan L. (57) uit Kampen zeven jaar cel, hij was een tussenpersoon en regelde het moordwapen. De rechter baseert zich op de verklaringen die de kroongetuige heeft gegeven. Volgens hem wilde de schoonfamilie van Elzinga hem vermoorden omdat hij zijn vriendin mishandelde en regelmatig vreemdging.

In verband met de liquidatie zijn in een eerder stadium twee mannen veroordeeld. In 2014 is door het gerechtshof in Leeuwarden een gevangenisstraf van vijftien jaar aan de schutter opgelegd. In 2016 heeft de Hoge Raad de straf voor de opdrachtgever van de schutter vastgesteld op negentien jaar en zeven maanden.

De schutter verklaarde in zijn proces destijds, als enige, dat de partner van het slachtoffer en haar broer de opdrachtgevers van de moord waren. Pas na zijn definitieve veroordeling begon ook de andere veroordeelde te verklaren en bevestigde hij dat de opdracht voor de moord uit deze hoek kwam. Daarbij vertelde hij ook over de rol van hun moeder en een kennis van de familie. Deze 57-jarige verdachte uit Kampen heeft later eveneens bevestigd dat de opdracht voor de moord van de familie kwam.