© OM

207 miljoen euro aan cocaïne onderschept in zes dagen in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven heeft de douane bij controles voor ruim 207 miljoen euro aan cocaïne onderschept. Er zijn zeven personen aangehouden.

De eerste partij werd vorige week woensdag in een container met avocado’s aangetroffen. In de luiken van de container bleek in totaal 48 kilo cocaïne verstopt te zijn. De lading was afkomstig uit Colombia. Twee nachten later bevonden zich drie onbevoegde personen op het terrein. Vermoedelijk waren zij daar om drugs uit containers te halen. De personen zijn aangehouden door de zeehavenpolitie en Douane en na verhoor op vrije voeten gesteld.

Op 2 mei was het weer raak en troffen medewerkers van de douane twee sportassen op het haventerrein met 35 kilo cocaïne aan. Iets verderop werd een verdacht persoon gesignaleerd en vervolgens aangehouden. Uit het onderzoek tot nu blijkt dat deze 18-jarige Rotterdammer mogelijk betrokken is bij het uithalen van de verdovende middelen. De verdachte is door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat de verdachte nog 14 dagen langer vast blijft zitten.

Een dag later werd er wederom een partij cocaïne onderschept. Achter het kopschot van een container lag 32 kilo cocaïne. De container was geladen met bananen uit de Dominicaanse Republiek. Op dinsdag 4 mei troffen medewerkers van het duikteam tijdens een controle in de haven van Vlissingen een kist onder een vrachtschip aan, in de kist zat 50 kilo cocaïne.  

De grootste vangst was diezelfde dag en werd gevonden in een container geladen met oude auto’s en motoren uit de Verenigde Staten. Er bleek 1470 kilo cocaïne te liggen. Vervolgens werd er een andere verdachte container opgehaald door een chauffeur. In deze container, geladen met computerspullen uit Maleisië, werd 570 kilo cocaïne aangetroffen. Deze drugs hadden soortgelijke kenmerken. Mogelijk hebben personen geprobeerd de cocaïne te switchen van container.

De 52-jarige chauffeur uit Ermelo is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel. Vandaag is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat de man 14 dagen langer vast blijft zitten. Ook werden rondom de container vijf personen aangehouden die vermoedelijk de cocaïne wilden smokkelen van het haventerrein.  

Op Bevrijdingsdag werden twee kleine partijen onderschept. Het ging om 13 kilo cocaïne tussen vis uit Colombia en 5 kilo cocaïne uit Suriname tussen geschenkverpakkingen. In een container geladen met pompoenen uit Brazilië hebben douaniers gisteren tijdens een controle 550 kilo cocaïne gevonden. De partij verdovende middelen lagen op twee pallets in de container.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. De in totaal 2773 kilo met een straatwaarde van ruim 207 miljoen euro zijn vernietigd. Het onderzoek naar de drugssmokkel is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

© OM