© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

22 jaar cel geëist tegen Henk R. alias De Zwarte Cobra voor dubbele liquidatie in 1993

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 22 jaar cel geëist tegen Henk R. alias De Zwarte Cobra. 

R. zou volgens het OM in 1993 de opdracht hebben gegeven om het 55-jarige doelwit te liquideren. De schutters schoten de man en zijn vriendin dood in Antwerpen. Justitie zegt vier getuigen te hebben die onafhankelijk van elkaar verklaren dat R. de opdrachtgever was. Naar verluidt was de redenatie van de Zwarte Cobra dat liquideren goedkoper is als betalen. Hij zou een schuld vanwege een drugsdeal hebben gehad bij het slachtoffer.

Eind januari vorig jaar keerde R. terug in Nederland nadat hij bijna zestien jaar gevangenisstraf had uitgezeten in de Verenigde Staten. Daar werd hij veroordeeld voor betrokkenheid bij het voorbereiden van een grootschalige xtc-deal. De zaak zat nogal dubieus in elkaar en R. werd door een bekende van hem in de val gelokt.

Direct nadat De Zwarte Cobra in Nederland arriveerde werd hij vastgezet voor een gevangenisstraf van veertien jaar die hij in 2001 opgelegd had gekregen. Na aankomst is de topcrimineel vervolgens in zijn cel aangehouden voor de dubbele moord. Het gaat om de liquidatie van Hennie Shamel (55) en zijn vriendin Anne de Witte (44) in 1993 in Antwerpen vanwege een vermoedelijk conflict om een mislukt drugstransport.